Профил Настройки Оценка Съобщения Любими Изход

pojenski.bg Блог

Заглавна страница Блог Замириса на есен. Рецепта за ароматна декорация

Замириса на есен. Рецепта за ароматна декорация

Може би сте чували за потпури, а може би се чудите какво е. Това е името на ароматна декорация, която е смес от различни съставки – сушени плодове, подправки, билки, ядки, листа и други. Освен, че мирише чудесно потпури можете да си направите и сами. Забавно е, а и можете да изберете съставките сами в зависимост от това как искате да ухае домът ви. Резултатът ще внесе прекрасни аромати в дома ви и ще ви накара да се усмихнете. В най-изобилния сезон – есента вдъхновението, цветовете и ароматите са навсякъде. Затова ви предлагаме няколко основни стъпки за създаването на потпури. Лесно, бързо и ефектно, правенето на потпури е чудесно занимание за някой есенен уикенд у дома. ![](http://bg.img.kominoi.net/bg/images/blog/4540bbc72049fb97e685383cab3dd16b.jpg) За да направите потпури ви трябва малко предварителна подготовка. За начало изберете аромат, който искате да доминира, а след това помислете за евентуални комбинации. Например канелата е стоплящ аромат подходящ за идващите студени дни, съчетава се добре със аромат на сушени портокали, карамфилчета и индийско орехче.Ако търсите ухание на гора може да заложите на билки и шишарки. Една свежа комбинация, която напомня за отминалото лято е лавандула със сушени лимонови резени. Важно е да подготвите различните компоненти на вашето потпури предварително. Съберете шишарки, стръкчета сушена лавандула, сушени портокали, пръчици канела, всичко, което пасва на търсения аромат. ![](http://bg.img.kominoi.net/bg/images/blog/ed99c34de2111144015c81bb3deac121.jpg) Ако решите да използвате сушени резенчета цитруси първо трябва да ги нарежете и изсушите във фурната на най-ниска температура. Сложете резенчетата върху хартия за печене и затворете фурната за 5 минути. След това отворете фурната и запречете с нещо така, че да остане отворена за да излиза навън влагата от плодовете. Сушените цитрусови резенчета са готови, когато при докосване не усещате влага по тях. Температурата и времетраенето зависи от всяка фурна, затова опитайте като наглеждате резените и тествате тяхната влажност с докосване. А ето ги и двете лесни стъпки за подготвяне на потпури. Стъпка 1: Подгответе различните съставки на вашето потпури за да са ви под ръка и изберете подходящ съд. Обикновено това са купи, стъклени буркани или платнени кесии, които можете да поставите в центъра на масата. Не забравяйте, че всички съставки трябва да са напълно сухи. ![](http://bg.img.kominoi.net/bg/images/blog/c87382e24965f7e325b0bdb15ac42596.jpg) Стъпка 2: Смесете и аранжирайте съставките в съда и добавете няколко капки етерично масло. Вече можете да сложите купата с ароматна декорация, където смятате за добре. Ако искате по-траен аромат можете да размесите съставките и да ги сложите в буркан като разклатите добре. Така етеричното масло ще попие по-добре и ароматът ще бъде по-дълготраен. Ако търсите още по-ефектна украса за дома си, можете да нанижете съставките на връвчици или да си направите ароматен венец с тях. Внимание! Не се препоръчва да добавяте свещи във вашето потпури, тъй като съставките му са лесно запалими. Внесете в дома си късчета от природата и ухание на есен с тази лесна и забавна ароматна декорация. Надяваме се да сме ви вдъхновили да оползотворите разходките си навън със събиране на листа, шишарки, клонки и всякакви други неща, които да добавите към вашето потпури. Потпури е един чудесен начин да посрещнем уханията на есента в домовете си!